農畜産物の魅力発見!(成分分析や生体調節機能の評価など)

鹿児島県は農業&畜産業が盛んです。まだまだ知られていない農畜産物の魅力を発見するため、地域の方々のご協力を得て、エビデンス(科学的根拠)のある情報を提供しています。

これまでに、以下の農産物の生産・消費拡大に貢献しています。

■緑茶:Catechin and caffeine contents in green tea at different harvest periods and their metabolism in miniature swine, Food Science & Nutrition, 7(8), 2769-2778, 2019.

■トウガラシ:Capsicum cultivated under adverse conditions produces high concentrations of antioxidants and capsaicinoids, Journal of Agricultural Science, 12(2), 1-14, 2020.

■湛水里芋:Effects of flooding cultivation on the composition and quality of taro (Colocasia esculenta cv. Daikichi), Journal of the Science of Food and Agriculture, 102(4):1372-1380, 2022.

■桑:Fisetin, a major component derived from mulberry (Morus australis Poir.) leaves, prevents vascular abnormal contraction, BioFactors, 48(1), 56-66, 2022.

特許公開済(特開2022-062358)

■南さつま長命草:地域連携ネットワークプロジェクト
■モリンガ
など。